Puhe toverihaudoilla

Hyvät toverit,

Tasan 100 vuotta sitten vapun vastaisena yönä turkulaiset työläiset kuljettivat tämän muistomerkin tähän päähautausmaalle salaa hevosrattailla läpi nukkuvan Turun. Hanke oli tuohon aikaan uhkarohkea, mutta tovereiden mielestä oli tärkeää, että punaorvoiksi jääneet lapset saisivat paikan, jossa he pääsisivät muistelemaan kaatuneita vanhempiaan. Muistomerkki valmistettiin kaikessa hiljaisuudessa Kakolanmäeltä louhitusta punaisesta graniitista.

Tänään muistamme punaorpojen vanhempia ja muita sisällissodassa murhattuja työväenluokkaisia punaisia ja siviilejä. Nykytiedon mukaan taisteluissa, teloituksissa ja vankileireillä kuoli 37 000 suomalaista, joista reilu 31 000 oli punaisia tai sivullisia. Kesällä 1918 Suomessa riehui espanjantauti, joka koitui monen aliravitun punavangin turmioksi. Sotaa seurasi vilkas äärioikeistolainen liikehdintä, joka tähtäsi valkoisten voiton sementoimiseen tuhoamalla demokraattisen valtiomuodon ja järjestäytyneen työväenliikkeen rippeet.

Ajassamme on huolestuttavia kaikuja sadan vuoden takaa. Koronapandemia on tappanut satoja ja johtanut kymmenien tuhansien työntekijöiden lomautuksiin ja irtisanomisiin; varallisuus keskittyy kiihtyvään tahtiin harvojen porhojen taskuihin. Työnantajaliitto yksi toisensa jälkeen on irtautunut yleissitovien työehtosopimusten neuvottelemisesta ja hyökännyt suomalaista sopimusjärjestelmää vastaan. Vuokratyöfirmoja käytetään surutta lakkojen murtamiseen ja työehtojen polkemiseen. Samaan aikaan duunareita sumutetaan työehtoshoppailulla ja yksipuolisella sanelulla, jota virheellisesti kutsutaan ”paikalliseksi sopimiseksi”.

Radikaalioikeistossa lietsotaan poliittista terroria ja haikaillaan uuden sisällissodan perään. Vihankylvö on tuottanut myrkyllistä satoa; fasistien kontolla on pahoinpitelyjä, polttopulloiskuja, mellakoita ja yksi kuolemantuottamus. Todistin itse muutaman metrin päästä, kun naamioituneet uusnatsit hyökkäsivät pippurikaasulla ja savupommeilla Helsinki Pride -kulkueen kimppuun kesällä 2010. Iskussa loukkaantui 88 ihmistä, joista nuorin oli vajaan vuoden ikäinen vauva. Tänä talvena olen todistanut, miten kiellettyyn uusnatsijärjestöön kytkeytyvä verkkolehti julkaisee pelottelutarkoituksessa nuorten vasemmistolaisten kotiosoitteita ja puhelinnumeroita sepitettyjen valheiden kera.

Äärioikeiston väkivalta on kohdistunut pääosin vasemmistolaisiin, siirtolaistaustaisiin, ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin, mutta siihen on turvauduttu myös laitaoikeiston sisäisissä välienselvittelyissä. Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhayritys on edelleen selvittämättä. Kataja siivosi syvän päädyn fasisteja piirinsä riveistä ja joutui melkein maksamaan siitä hengellään.

Suomalaisen oikeusvaltion kannalta on sietämätöntä, jos poliittiseen väkivaltaan syyllistyneitä ei saada vastuuseen teoistaan. On erityisen huolestuttavaa, että tutkinnassa on paljastunut yksittäisten poliisien läheisiä yhteyksiä väkivaltaisiin äärioikeistolaisiin verkostoihin. Poliisijohdolta tarvitaan järeitä toimia organisaatiossa rehottavan äärioikeistolaisuuden ja rasismin kitkemiseksi.

Valkoista terroria edelsi aikanaan valheellinen propagandakampanja ja systemaattinen asenneilmapiirin muutos. Äärioikeisto käyttää yhä samoja menetelmiä ja niihin tulee vastata solidaarisuudella ja järjestäytymisellä: Liity liittoon. Ota kantaa. Osallistu vaaleihin. Äänestä. Taistele oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta.

Kaatuneiden tovereidemme muisto velvoittaa meitä toimimaan. Solidaarista vappua, hyvät toverit!

Turussa, 1.5.2021

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: