KOULUTUSTA PRKL

Tällä iskulauseella opiskelijajärjestöt kampanjoivat viime eduskuntavaalien alla. Edeltävä PersKeKo-hallitus oli leikannut koulutuksesta lähes miljardin, ja opiskelijat olivat turhautuneita. Ahkera kampanjointi palkittiin; sivistyspuolueet vasemmalla ja keskellä saivat tukevan enemmistön eduskuntaan ja hallitukseen; koulutukseen alettiin pitkästä aikaa panostamaan.

Tänään aamupäivällä nuijittiin läpi Suomen merkittävin koulutusreformi sitten peruskoulu-uudistuksen: lukio ja amis muuttuvat kokonaan maksuttomiksi ja samalla oppivelvollisuus pitenee 18 ikävuoteen. Velvollisuuden voi täyttää myös oppisopimuskoulutuksella tai työpajatoiminnalla.

Tämä on valtava investointi tasa-arvoon, nuorten osaamiseen, ja tulevaisuuden työhön. Pelkän peruskoulututkinnon varassa sinnittelevien ihmisten työllistyminen on huomattavasti vaikeampaa kuin muilla. Koulutuspaikalla ja mielekkäällä tekemisellä on myös huomattava syrjäytymistä ehkäisevä vaikutus. Suomi ja suomalaiset pärjäävät jatkossakin korkean osaamistason ja hyvin palkattujen työpaikkojen avulla; halpatyöllä kilpailu on jatkuvan kurjistumisen tie. Vasemmistoliitto on ajanut tätä uudistusta toistakymmentä vuotta. Suuret kiitokset opetusministeri Li Anderssonille ja hallituskumppaneille siitä, että saitte tämän vihdoin maaliin. Todistitte jälleen kerran, että hallituksen koostumuksella on väliä.

Opposition oikeistopuolueet vastustivat tätä uudistusta loppuun saakka. Ennustan, että jo kymmenen vuoden päästä ne yrittävät kilvan ottaa tästä ansion itselleen, aivan kuten vastustamansa peruskoulu-uudistuksen kohdalla.

Julkaistu Facebookissa 15.12.2020

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: